FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

ZINNEMA KRIJGT EEN NIEUWE LOOK

Na een bruisend artistiek jaar, sloot Zinnema de deuren voor grondige verbouwingswerken. Gedurende zes maanden zal er hard gewerkt worden om het open talenthuis te voorzien van meer licht, ruimte en comfort. Vlaams minister Sven Gatz voorziet vanuit zijn bevoegdheid Brusselse Aangelegenheden en Cultuur hiervoor de nodige middelen (779.000 euro). De deuren zwaaien opnieuw open op 20 januari 2018.

Het is geleden van 1991, na de afbraak van bioscoop Erasme in 1989, dat het gebouw van het huidige Zinnema belangrijke verbouwingswerken onderging. De verouderde infrastructuur begon door te wegen. Er was nood aan meer licht, ruimte en comfort.


Vanaf de straat tot in het foyer wordt Zinnema omgetoverd tot een actuele ontmoetingsplaats voor cultuur. Het Brusselse architectenbureau AAC kwam met het idee om een deel van de inkomhal open te maken voor de realisatie van een zonnig binnenterras van 100 m². Deze nieuwe buitenruimte linkt de administratie, de expogang en de foyer.


Ook de foyer wordt grondig aangepakt, met een meer hedendaagse esthetiek, nieuwe vloeren en plafonds en een gezellige bar. Het betonnen podium maakt er plaats voor een lichtere houtstructuur.


De nieuwe inkom zal bestaan uit vitrinekasten om de voorbijgangers uit te nodigen tot een bezoek. Er komt een laag podium dat kan dienstdoen als voetstuk voor een kunstwerk, als DJ booth of als zitmeubel. Het verbindt de straat met het artistieke dat zich achter de gevel afspeelt en nodigt bezoekers uit even te relaxen. Vanaf hier leidt een nieuwe signalisatie de bezoeker doorheen het bruisende complex.


Ook de schouwburg wordt grondig aangepakt: de vloeren worden vervangen, de muren krijgen een likje verf en het twintig jaar oude pluche wordt vervangen door nieuwe theaterzetels.


Zinnema zwaait de deuren weer wagenwijd open op 20 januari 2018. Iedereen met een cultuurminnend hart is alvast welkom op deze feestelijke heropening.


Minister Gatz voorziet voor alle werken samen 779.000 euro. “Samen met de nieuwe beheersovereenkomst, waarbij de opdrachten van Zinnema duidelijker en scherper werden afgebakend, zal de opgefriste infrastructuur Zinnema een nieuw elan geven voor de komende jaren, gesteund door een enthousiaste bestuursploeg”, zegt minister Gatz. 


Simulatiebeeld: AAC Architectenbureau

FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN