FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

Bouw je repetitieruimte. Een praktische gids

Een goede repetitieruimte komt een muzikant of band (en de relatie met de buren) alleen maar ten goede. Er blijft echter, ondanks de geleverde inspanningen, een tekort aan goede ruimtes. Poppunt en vzw Repetitieruimtes bleven daarom niet bij de pakken zitten en bundelden hun jarenlange ervaring in een gids die je van A tot Z uitlegt hoe je je eigen repetitieruimte bouwt

De grootste droom van elke muzikant blijft het hebben van een eigen plek om ongestoord en zonder te storen te kunnen werken aan nieuwe muziek. De voorbije jaren werden her en der kwalitatieve repetitieruimtes gebouwd door steden en gemeenten, provincies, private verhuurders, muziekclubs en muziekcentra. Het blijkt alleen nog niet voldoende te zijn. Heel wat muzikanten in Vlaanderen zijn nog steeds op zoek naar een goede werkplek.

Dan blijft er nog één optie overeind natuurlijk: handen uit de mouwen en zelf je kot uit de grond stampen. Daar komt echter heel wat bij kijken. Zit de akoestiek niet goed, dan klinkt het niet en kan je je gehoor ernstig beschadigen. Met te weinig stopcontacten wordt het in de winter kiezen tussen elektrische kachel en elektrische gitaar, en wie niet aan verluchting denkt zal ook snel genoeg krijgen van het repeteren.

Deze nieuwe brochure geeft een handig overzicht van waarop moet worden gelet bij het bouwen van een repetitieruimte. Over de richting, absorptie en diffusie van geluid, de zwevende vloer, ontkoppelde en zelfdragende wanden en plafonds, de massawet, de mythe van de eierdozen, enz. De gids gaat van eenvoudige ingrepen die al heel wat verbetering kunnen scheppen tot structurele veranderingen en de bouw van een volledig nieuwe ruimte. De praktische schema's, voorbeeldfoto's, materiaallijstjes, en handige tips maken het tot een direct bruikbaar en onmisbaar instrument in de gereedschapskist.

Dit alles ontstond bovendien vanuit een stevige basis aan ervaring. Poppunt vzw en vzw Repetitieruimtes schreven in 2006 al een eerste brochure rond het bouwen en beheren van een repetitieruimte. Vier jaar later, meer dan 150 adviezen verder, 3 nieuwe repetitieruimtes mee opgebouwd en ongeveer 400 repetitieruimtes bezocht, vonden beide organisaties het tijd voor deze nieuwe uitgave.

"Bouw je repetitieruimte. Een praktische gids." is een uitgave van Poppunt vzw en vzw Repetitieruimtes.

Praktische info

ISBN: 9789490825010
Prijs: 10 euro (btw incl), 2 euro voor verzending
Bestellen kan op www.poppunt.be, via info@poppunt.be of op 02 504 99 00.

 
FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN