FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

Week van de Amateurkunsten 2018

We zijn het er allemaal over eens: kunst in de vrije tijd staat voor creativiteit, passie en enthousiasme. Om dit extra in de kijker te plaatsen, organiseert het Forum voor Amateurkunsten jaarlijks de Week van de Amateurkunsten. De Week van de Amateurkunsten 2018 vindt plaats van 27 april tot en met 6 mei 2018 met als thema KUNST BUITEN!

Lokale Helden - vrijdag 28 april 2017

Op 28 april 2017 organiseert Poppunt voor de tweede maal tijdens de Week van de Amateurkunsten “Lokale Helden”. Na het overweldigende succes van de eerste editie in 2015 (meer dan 1000 optredens vonden plaats in zo’n 137 gemeenten) wil Poppunt opnieuw overal in Vlaanderen en Brussel het lokaal muzikaal talent in de vitrine plaatsen.

VEERKRACHT - handvaten voor inclusieve danscreatie

'Veerkracht' is een brochure met handvaten voor een inclusieve danscreatie.

Intergenerationele tekentool voor The Big Draw

In het kader van The Big Draw ontwikkelt KUNSTWERKT een intergenerationele tekentool.

Sing Me In! Zingen met nieuwkomers

‘Sing me in’ bundelt goede Europese praktijkvoorbeelden van samen zingen als onderdeel van het integratieproces van jonge migranten en vluchtelingen.

ProgrammApp

ProgrammApp heeft de bedoeling om het klassieke papieren programmaboekje van een concert de 21ste eeuw binnen te loodsen.

BREEDBEELD - Beeldende kunst voor en met mensen in armoede

In BREEDBEELD onderzoeken KUNSTWERKT en projectpartners op welke manier ze een duurzaam project rond beeldende kunst voor en mét mensen in armoede kunnen opzetten.

360° - traject rond beeldende kunst voor lokale cultuurwerkers

In het traject 360°, dat zich expliciet richt naar lokale cultuurwerkers, halen KUNSTWERKT en Kunstenpunt de banden met het lokale niveau nauwer aan. ZE gaan in gesprek met een groep cultuurwerkers rond de rol en de plaats van de beeldende kunsten(aars) in hun gemeente en werking, reiken inspirerende voorbeelden aan en geven hen een plek om aan ervaringsuitwisseling te doen.

Dance, dance, otherwise we're lost!

In samenwerking met Platform-K, danswerkplek voor personen met een beperking, en BUSO-school IVIO-Binnenhof Gent zet Danspunt een hedendaags danstraject op voor jongeren met een beperking.

Possible Beginnings - voor afgestudeerden fotografie DKO/CVO

Proficiat! Je bent afgestudeerd aan de academie! Maar wat nu? Jaarlijks ronden er over heel Vlaanderen een grote groep fotografen hun studie af aan het DKO of CVO. Eenmaal de omkadering van hun studie wegvalt, zijn ze terug op zichzelf aangewezen. Als Centrum voor Beeldexpressie zouden we hier een antwoord op willen bieden.

Gent Bougement - Hedendaagse dans in Gent

Gent Bougement is een platform voor hedendaagse dans, opgezet door TALK en dansschool Oiterpe vzw. Gent Bougement wil een staalkaart bieden van eigenzinnige en interessante hedendaagse dans die op Gentse bodem is gegroeid, danstalent uit verschillende dansscènes in Gent samen brengen en een voorbeeld zijn van wisselwerking tussen amateurdansers en professionelen.

De stem van ons geheugen

Muziek en zang zijn unieke instrumenten om de levenskwaliteit van mensen met dementie te verhogen en om nieuwe communicatie op gang te brengen met hun familieleden en omgeving. Zingen maakt mensen met dementie 'wakker', actiever en toegankelijker en appelleert op een positieve manier aan hun vermogens. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Koor&Stem hebben daarom samen het project "De Stem van ons Geheugen" opgestart.

The Big Draw Workshopdag - zaterdag 29 oktober 2016

KUNSTWERKT nodigt een breed publiek uit om mee te komen tekenen en andere tekenaars te ontmoeten. Voor de invulling van het dagprogramma wordt een open oproep gelanceerd waarbij kunstenaars hun concepten voor tekenworkshops kunnen insturen.

TRACK in residence

In de zomer van 2012 ging KUNSTWERKT, in de marge van de stadstentoonstelling TRACK, aan de slag met de bewoners van drie Gentse woonzorgcentra en één serviceflatcomplex. De bewoners realiseerden hun eigen “track” samen met kunstenaars, vrijwilligers en personeel van het centrum.

Benefietactie: Mijn liedje voor jou

Samen zingen met mensen met dementie zit sinds de start van het project ‘De Stem van ons Geheugen’ in de lift: mede onder impuls van dit project zijn er nu al 50 contactkoren in Vlaanderen actief.

Play and Produce

Play & Produce is dé hoogdag voor elke dj, producer en muzikant in Vlaanderen. Met tal van nationale en internationale sprekers, vette productdemonstraties en workshops waar elke gearfreak spontaan gaat van kwijlen. Een initiatief van Poppunt, het aanspreekpunt voor muzikanten en dj's in Vlaanderen.

BK Poetry Slam

Het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam is een organisatie van Creatief Schrijven.

Hij komt, Hij komt

Sinterklaas blijft voor kinderen een magische periode, en daar horen natuurlijk sinterklaasliedjes bij. Alleen … kunnen kinderen van nu die nog wel meezingen? Met dit project willen Koor & Stem ervoor zorgen dat kinderen in Vlaanderen vertrouwd raken met de oude sinterklaasliedjes en tegelijkertijd ook gloednieuwe liedjes aanleren.

Belleketrek - interdisciplinaire voorstelling met jongeren tijdens Wildemannewoestewijvenfestival

Muziekmozaïek bereidt in samenwerking met de Kopergietery een unieke interdisciplinaire voorstelling voor met jongeren.

Mia maakt scène

OPENDOEK en Wijkcentrum De Kring uit Eeklo startten samen een theaterproject op voor mensen in armoede. OPENDOEK stelde een deeltijdse projectmedewerker aan om gedurende drie jaar amateurtheater voor mensen in armoede in het Meetjesland uit te bouwen.

Who's the Boss - Sorry, not Sorry - Urban Street Art Festival in Gent

SORRY, NOT SORRY is een Gents straatkunsttraject met muurschilderingen, graffiti, performances en kunstinstallaties, waarbij de stad wordt ingezet als drager en dwarsligger. Het project kaderde in het cultureel themajaar 2016 van de stad Gent, nl. Kunst op Straat. Begin mei 2016 werd SORRY, NOT SORRY afgesloten met een heus straatkunstfestival. Het Urban Street Festival ‘Sorry, Not Sorry/Who's the Boss’ is een samenwerking tussen Danspunt, Circa, De Centrale & Poppunt.

Ethno Flanders

Dé jaarlijkse internationale stage voor jonge folkmuzikanten uit de hele wereld.

Professionele kansen voor amateurmuzikanten tijdens Jazzenede 2016

Jazzenede is een muziekfestival dat wordt opgebouwd rond de brede genres jazz, blues en rootsmuziek. Dit tweejaarlijks festival bestaat sinds 2003 en wist tot nu toe steeds een bescheiden maar mooie staalkaart te bieden van wat er in deze genres leeft. In samenwerking met Muziekmozaïek zal er tijdens de editie van 2016 een tweede volwaardig podium voorzien worden, waar voornamelijk Vlaamse/Belgische amateurmuzikanten kunnen tonen wat ze in hun mars hebben.

Kinder- en jeugdfolkstage

De jaarlijkse stage voor traditionele volksmuziek voor volwassenen is al jaren een vaste waarde. Muziekmozaïek engageert zich om ook kinderen en jongeren vanaf 4 jaar een boeiend programma aan te bieden.

CLIC/KLIK

Een zwaar klote feestje ~ Une sacrée putain de fête: Vlaamse én Waalse acteurs brengen een op maat gemaakt tweetalig tekstmateriaal van topauteur Arne Sierens op de scène in BOZAR.

50 jaar migratie in België

17 februari en 16 juli 1964. Twee historische dagen waarop de akkoorden worden gesloten die respectievelijk de Turkse en Marokkaanse migratie naar België mogelijk maken. In 2014, 50 jaar later dus, worden die akkoorden én hun effecten op zowel migranten als op hun nieuwe omgeving uitgebreid herdacht.

The Green Wall

Het Centrum voor Beeldexpressie organiseert samen met bibliotheek De Poort in Berchem een fotowedstrijd in het kader van haar seizoensthema ‘Groen’. Van november tot april 2014 nodigt ze elke maand een bekende Vlaming uit om te vertellen waar ‘groen’ hem of haar aan doet denken. Daarna volgt de uitdaging om binnen dit thema een prachtige foto te maken.

VAMONOS!

Het project Vamonos! is een kruisbestuiving tussen dans, theater, muziek en beeldende kunst. Maar liefst 4 organisaties uit de amateurkunstensector sloegen hiervoor de handen in mekaar: Danspunt, OPENDOEK, Muziekmozaïek en KUNSTWERKT.

Zwanjo & co 2012

Met recuperatiemateriaal kan je nieuwe en vaak verrassende instrumenten creëren. Dat is het uitgangspunt van Zwanjo & Co, het festival rond recyclage- en homemade instrumenten dat Muziekmozaïek i.s.m. KUNSTWERKT organiseerde. Niet alleen muzikanten kwamen hierbij aan bod, door het gebeuren te koppelen aan een tentoonstelling, workshops, concerten … kregen zowel muzikanten, muziekliefhebbers, kunstenaars als families de kans om kennis te maken met muziek & kunst of met recuperatiemateriaal om zelf aan de slag te gaan.

Halve Maan 2012

"Halve maan" is de titel van een eigenzinnige dansproductie op live jazzmuziek. Dit cross-over project kwam tot stand door Danspunt, steunpunt voor amateurdans in Vlaanderen en Muziekmozaïek, impulscentrum voor folk en jazz. Het resultaat is een energieke mix van dans en live muziek, gebracht door een mix van amateur- en professionele dansers en muzikanten.

Door het gat van een koe 2012 - 2013

"Door het gat van een koe" is een theaterproductie van OPENDOEK in samenwerking met Theater Antigone uit Kortrijk.

Designed by: ME 2012

Op 1 december 2012 organiseerde KUNSTWERKT, het aanspreekpunt voor beeldend talent, de themadag voor toegepaste kunsten en design 'Designed by: ME'. Een dag voor elke vormgever, beginner of gevorderde met praktische tips en inspirerende ideeën op het programma. Je eigen werk straat centraal!

Go Africa! - Africa Gospel Festival 2011

Go Africa! is een jaarlijks muziekfestival in het CC Luchtbal voor individuele artiesten, groepen en koren. Op het podium staat een mix van Afrikaanse artiesten of zanggroepen en Antwerpse koren. Centraal staat vocale muziek uit Afrika met in het bijzonder gospel muziek.

Bigbandproject 2011

Muziekmozaïek en Vlamo organiseerden in het najaar van 2011 een knallend bigbandproject. Hiermee wilden beide amateurkunstenorganisaties Vlaamse bigbands niet enkel concertkansen aanbieden maar ze ook met elkaar in contact brengen.

Overbruggen

Overbruggen is een project uit 2008 dat de samenwerking tussen koren en inclusieve koren wil bevorderen.

MIJNwijk

MIJNwijk is een filmproject met jongeren in de hoofdrol. Een 30-tal jongeren uit Zwartberg in Genk blikten hun eigen leefwereld in in een zelfgeschreven rap met bijhorende videoclip.

Muzikantendag

Poppunt is organisator van Muzikantendag, een dag waarop muzikanten zich kunnen laten onderdompelen in een verrijkend bad van infosessies, masterclasses, workshops, productdemo’s en nog veel meer.

Ghent Youth Jazz Orchestra

Muziekmozaïek startte i.s.m. Jeugd en Muziek Gent in januari 2012 een bigband-project voor een periode van drie jaar. Onder de artistieke leiding van Filip Verneert (directeur Muziekmozaïek) zal deze bigband met jonge en veelbelovende jazzmusici tot maximum 27 jaar, 2 projecten per jaar uitwerken.
 
FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN