FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

50 jaar migratie in België

17 februari en 16 juli 1964. Twee historische dagen waarop de akkoorden worden gesloten die respectievelijk de Turkse en Marokkaanse migratie naar België mogelijk maken. In 2014, 50 jaar later dus, worden die akkoorden én hun effecten op zowel migranten als op hun nieuwe omgeving uitgebreid herdacht.

Deze herdenking zal bestaan uit een waaier aan initiatieven waarin niet alleen de Marokkaanse of Turkse migratie in beeld komen. Er zijn daarnaast ook talrijke andere etnisch-culturele gemeenschappen, die al veel langer van Vlaanderen hun thuis maakten. En ook recente(re) nieuwkomers, op zoek naar een nieuwe toekomst, hebben heel wat boeiende verhalen te vertellen.

2014 staat dus volop in het teken van de herdenking én de viering van deze migratiegeschiedenissen. Het jubileum van deze akkoorden is slechts een aanleiding en biedt voor de amateurkunstensector uitgelezen kansen om samen te gaan te werken met de vele etnisch-culturele gemeenschappen in ons land (en niet alleen de Turkse en Marokkaanse) en in dialoog te gaan met hun muziek, cultuur, dans, kunst, ambachten, tradities en verhalen. Een artistieke meerwaarde voor het feestprogramma!

Meer info op www.faronet.be/migratie

Tip

Screen je aanbod op dit thema. Misschien werk je al samen, plan je al een activiteit in samenwerking etnisch-cultureel diverse artiesten, speelt een Turkse groep op je festival, schrijf je migratieverhalen of brengt je koor Italiaanse liederen? Zorg er dan voor dat deze activiteit in het programma van ’50 jaar migratie’ komt. Dit kan via de UiTdatabank. 

UiTdatabank

Activiteiten in verband met migratie worden via het trefwoord ‘migratie’ gefilterd uit de UiTdatabank en zo gebundeld weergegeven op www.uitinvlaanderen.be/50jaarmigratie. Vergeet dus bij het invoeren van je activiteit niet het trefwoord ‘migratie’ weer te geven.

Fotowedstrijd 'Thuis'

FARO, het Forum voor Amateurkunsten en het Centrum voor Beeldexpressie vzw lanceren een fotowedstrijd over het thema ‘thuis’. Bezorg ons je foto van je favoriete thuisplek. Je mag er ook zelf opstaan. Beschrijf in enkele lijnen de keuze van je thuisplek. 

Zo gaat deze wedstrijd in zijn werk: 

Wat?

Maak een foto van de plek die uitdrukt wat ‘thuis’ voor jou betekent. Je mag er zelf ook opstaan. Beschrijf in enkele lijnen waarom dit voor jou ‘thuis’ betekent.

 Aan wie bezorgen?

Surf naar www.facebook.com/vijftigjaarmigratie en post je foto met begeleidende commentaar op onze pagina. Wij zorgen ervoor dat deze netjes op de pagina komen. Je kan je foto’s insturen tot 9 maart 2014.

Informatie?

Hou de Facebookpagina in de gaten, want daar verschijnt het laatste nieuws over de wedstrijd. Op zondag 27 april tijdens de Erfgoeddag worden de winnaars bekend gemaakt in Moskee Imami Buhari Camii in Antwerpen.

Hoe? 

De jury – bestaande uit de fotografen Artur Eranosian, Faryda Moumouh en Sylvie De Weze en auteur Fikry El Azzouzi - bepaalt wie de drie juryprijzen winnen. Daarbij hebben ze ook oog voor onder andere de creatieve invulling. De publieksprijzen gaan naar de drie foto’s die de meeste ‘vind-ik-leuk’-duimen hebben verzameld.

De prijzen?

De juryprijs:

  1. Een Nikon 1 v2 + VR 10-30 mm; 
  2. Een bon voor een fotocanvas 80 x 120 cm; 
  3. een Bongobon Weekendtrip.

De publieksprijs (drie foto’s met de meeste Likes):

  1. Een professionele fotoshoot op locatie;
  2. een Ebrukunstwerk (kunstwerk op basis van Turks watermarmeren);
  3. een aankoopbedrag bij Mediamarkt van 50 euro.
De zes winnaars krijgen bovendien een lidmaatschap van het Centrum voor Beeldexpressie cadeau dat recht geeft op het tijdschrift en tal van voordelen zoals korting op de activiteiten. 

De winnende foto’s worden nog eens gepubliceerd in ‘Faro. Tijdschrift over cultureel erfgoed’, in het vierde nummer van 2014. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens Erfgoeddag op 27 april 2014.

Het volledige reglement lees je na op http://migratie.faronet.be

Facebook

Vind de pagina 50 jaar migratie op Facebook leuk en blijf zo op de hoogte van tal van interessante initiatieven of deel je eigen programma met andere geïnteresseerden. Je vindt hier ook heel wat interessante filmpjes, beeldmateriaal, weetjes enz. 

WAK, Erfgoeddag en 50 jaar migratie

Ontdek op zondag 27 april de geheimen van Ebru, de eeuwenoude Turkse ambachtelijke techniek van watermarmeren. Ebrupapier werd gebruikt voor staatsdocumenten en het versieren van religieuze boeken. Enkele Turkse ambachtslui beheersen de techniek nog. Laat je inspireren en ga aan de slag in een workshops om 10u, 13 of 15u in de Moskee Imami Buhari Camii 
Everaertstraat 101, 2060 Antwerpen. Doorlopend zijn er ook gidsbeurten in de moskee, Turkse lekkernijen en foto-expo van de laureaten van de fotowedstrijd 'Thuis'. Initiatief in samenwerking met FARO, Fameus, UTV, Centrum voor Beeldexpressie en Moskee Imami Buhari Camii.

Boekje 'Thuis. 50 jaar migratie'

Op donderdag 19 december werden de treinreizigers in vijf grote treinstations in Vlaanderen verrast op een gratis boekje van Stichting Lezen. Dit was meteen ook het startschot van het feestjaar. 

Het boekje is ook verdeeld via de openbare bibliotheken, infozuilen van de Vlaamse overheid, culturele instellingen via Aeolus en de Lijnwinkels.  Je kan het boekje ook hier downloaden. 

 
FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN