FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

'Randschilderingen' - over amateurkunstenaars die kansen krijgen en een podium op initiatief van hun cultuurcentra

'Randschilderingen' was een ontroerende voorstelling, van hoge kwaliteit, ondermeer door de inzet van artistiek coördinator Stijn Kolacny, bekend van 'Scala'.
Projectcoördinator Jo Sollie verwoordde het zo “Wat die man uit onze mensen haalt, dat is on-ge-lofelijk”.
De appreciatie was trouwens wederzijds want Stijn wist te vertellen dat "hij niet kon terugvallen op zijn gewone routine, maar de leden van het orkest en de koren bijzonder fijne en gemotiveerde mensen waren om mee samen te werken." Iets wat hij meende uit de grond van zijn hart.

Daarmee slaat het cultuurcentrum 2 vliegen in 1 klap: amateurkoren en -musici krijgen onder professionele leiding een podium én het publiek kan genieten van hun kunnen. De maatschappelijke inbedding van cultuur komt zo helemaal uit de verf.

De repetities duurden ruim een jaar. Zes verenigingen en twee academies gaven zich een vol jaar. Het werd een mooie wisselwerking tussen de artistiek leider, maar ook 'dagdagelijkse' begeleiders van de groepen. CC Strombeek en de cultuur- en gemeenschapscentra uit de Noordrand namen het initiatief in handen om het tot een goed einde te brengen.

Meer dan 800 toeshouwers woonden de voorstelling bij. Het aantal filmopnames en fotoflitsen was gewoon niet bij te houden.

Benieuwd naar de drijfveren en gretigheid waarmee aan dit project is gewerkt?
Lees dan het interview met Stijn Kolacny. (Zie document in de rechter kolom.)

 

Een dikke pluim voor de organisatie: Cultuurcentrum Strombeek in Grimbergen en artistiek coördinator Stijn Kolacny. Maar natuurlijk ook voor de meer dan 230 (!) performers van het Gemengd Koor Omnia Cantica, Gemengd Koor Andante, Koorzangers regio Noordrand, Jeugdkoor Cantamico, Kinderkoor Muldermuze, Dansgroep Neoluna, Academie Grimbergen dansers en de Strijkers Academie Grimbergen.

FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN