FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

Lancering nieuwe Brusselse podiumkunstenwedstrijd

Alle Brusselse podiumkunstenaars, zowel Nederlands- als Franstalig, solo of in gezelschap, kunnen zich inschrijven voor een gloednieuwe Brusselse wedstrijd. Een professionele jury kiest de laureaten die met hun productie roem zullen opstrijken op de planken van Bozar. Op het einde van de rit wordt de beste performance bekroond met een ferme prijs!

avondsessie vitamine C ikv conferentie kunst doet leven

Op 30 mei nodigt Vitamine C uit op een avondsessie rond intergenerationaliteit in kunst- en cultuureducatie. De sessie sluit aan bij de conferentie 'Kunst Doet Leven!'. Na een netwerkmoment vanaf 17u met lekker buffet stelt Stef Van Bellingen het Kinderkunstenboek van WARP voor, dat in het najaar verscheen. Twee Nederlandse sprekers met visie en ervaring bieden inzicht in de meerwaarde van het werken met verschillende generaties.

wint jouw organisatie dit jaar de Groenevent Award?

Ondertussen ken je de Groeneventscan en Award van OVAM wel, een handige tool die je helpt om jouw festival of evenement te verduurzamen. Meedoen kan ook dit jaar weer, elk openbaar evenement dat minimum 500 bezoekers op één dag heeft maakt kans om tot 6000 euro te winnen!

kunst doet leven - over ouderen en cultuurparticipatie - 30 mei 2017

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media en de stad Sint-Niklaas organiseren samen deze inspirerende dag over ouderen en cultuurparticipatie. De conferentie is gericht op alle professionals en vrijwilligers die actief zijn binnen kunst- en cultuurinstellingen, welzijnsorganisaties en zorgcentra, met een hart voor cultuur én ouderen.

Europese vrijwilligers aan de slag bij amateurkunstenorganisaties?

Wil jouw organisatie gast zijn voor een Europese jongere tussen 17 en 30 jaar? Zo'n vrijwilliger kan aan de slag gaan met financiële ondersteuning van het Erasmus+ Youth in Action programma, dat heet European Voluntary Service (EVS). Klinkt dat als iets voor jouw organisatie of wil je graag meer te weten komen over EVS? Kom dan naar één van de infosessies van JINT vzw.

in koor! - muziektheaterproject met link naar de amateurkunstensector

Uitgangspunt voor IN KOOR! zijn de repetities van een koor, eindeloos oefenend om tot eenstemmigheid en welluidendheid te komen. Performance-kunstenares Myriam Van Imschoot en Willem de Wolf, acteur en auteur bij Cie. De Koe, werkten samen met niet-geoefende zangers – theaterstudenten van KASK Gent en dertien amateuracteurs.

Internationale Dag van de Dans en Internationale Jazzdag dagen je uit!

Tussen dansers en jazzmuzikanten bestaat al jaren een sterke band. Ze inspireren en begeleiden elkaar. Naar aanleiding van 29 april (internationale dag van de dans) en 30 april (internationale dag van jazz) lanceren visit.brussels en Dag van de Dans een oproep aan creatievelingen om een video te maken die ‘dans’ op een grappige of ernstige manier met ‘jazz’ verbindt.

Singing Brussels Celebration Weekend

Met Singing Brussels bouwt BOZAR aan een zingende stad over generaties, gender, etnische en culturele identiteit, en geloofsovertuiging. Vier mee tijdens het Singing Brussels Celebration Weekend en ontmoet zangers waarmee je je stem kan opwarmen in aanstekelijke meezingsessies.

korenfestival vlaanderen 2017

Koor&Stem wil aan koren de kans geven om voor elkaar te zingen en elkaar te ontmoeten. Het Korenfestival Vlaanderen is uitgegroeid tot een tweejaarlijkse ontmoeting van koren uit heel Vlaanderen. Niet te missen voor wie de koorwereld op de voet wil volgen!

online betaalsysteem: ook voor jouw organisatie? - 28 april - brussel

Met een online betaalsysteem kan jouw organisatie giften en betalingen aan je organisatie ontvangen in enkele klikken. Scwitch werkte een voorstel uit voor een haalbaar systeem, voor elke organisatie. Op 28 april kan je de lancering ervan bijwonen in Brussel.

naft voor woord - 6 mei - antwerpen

Naft voor Woord is een txt-on-stage-wedstrijd voor alle 18 tot 30-jarigen uit de provincie Antwerpen met een hart voor de geschreven en gesproken woordkunst. De feestelijke finale van Naft voor Woord vindt plaats op 6 mei 2017 in bibliotheek Permeke.

DANCE, DANCE, OTHERWISE WE'RE LOST! - 29 MAART (16U EN 20U) - EVERGEM

'Dance, dance, otherwise we’re lost' is het resultaat van een hedendaags danstraject met dansers van MUDA Atheneum voor Podiumkunsten en jongeren met een beperking uit IVIO Binnenhof.

AUDITIES BELGISCH NATIONAAL JEUGDKOOR

BEvocaL, het Belgisch Nationaal Jeugdkoor is een nieuw topkoor voor alle jonge vocale talenten van 18 tot 30 jaar uit het hele land. Iets voor jou? Meedoen aan BEvocaL geeft je de mogelijkheid om bij een gerenommeerde internationale dirigent te zingen en je zangstem te ontwikkelen met een professionele stemcoach. De audities vinden plaats op 5 en 6 april 2017.

B-Jazz international contest - 24-26 maart - leuven

De internationale wedstrijd B-Jazz wil jonge en ambitieuze jazztalenten van over de hele wereld ontdekken en promoten. De 6 finalisten kan je aan het werk zien op vrijdag- en zaterdagavond 24 en 25 maart in Leuven. Op zondag wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Provincie West-Vlaanderen zoekt solocomposities voor 'Prijs voor Muziek'

De Prijs is dit jaar bestemd voor solocomposities. Hiermee wordt bedoeld: elke partituur voor één stem of één instrument, om het even in welk muziekgenre. Deelnemen kan tot 15 juni 2017.

BELEIDSPLAN 2017-2021 FORUM VOOR AMATEURKUNSTEN

De Vlaamse overheid keurde eind januari ons beleidsplan goed. Hierin proberen we ondanks het afgeslankte werkingsbudget en de beperkte bezetting (4,5 VTE), antwoorden te geven op actuele uitdagingen.

BEvocaL van start, het Belgisch Nationaal Jeugdkoor

Op initiatief van Koor&Stem en de bevriende koorfederaties uit het Franstalige en Duitstalige landsgedeelte werd BEvocal opgericht. Het Belgisch Nationaal Jeugdkoor wordt een topkoor voor jonge vocale talenten van 18 tot 30 jaar uit het hele land.

Broeihaard kunstenfestival zoekt jonge deelnemers!

BROEIHAARD is een kunstenfestival, dat plaatsvindt op vrijdag 28 april en zaterdag 29 april in Lier. 20 enthousiaste jongeren zijn trekker en willen zoveel mogelijk jongeren tussen 15 en 29 jaar de kans geven hun werk voor te stellen aan de buitenwereld. Want elk jong talent verdient de kans om met zijn/haar werk naar buiten te treden.

Info- en ontmoetingsmomenten Kunst, Cultuur en Jeugdwerk met vluchtelingen - Antwerpen (9/3), Gent (16/3) en Leuven (20/3)

Beroert de situatie van vluchtelingen jou ook? Ben je op zoek naar hoe je iets kan betekenen voor hen met jouw organisatie? Kom dan naar één van de info- en ontmoetingsmomenten ‘Kunst, Cultuur en Jeugdwerk met vluchtelingen’. Je krijgt informatie die je helpt om activiteiten voor en met vluchtelingen op te starten.

middenveld en cultuursector op Samen-top - 15 maart - Gent

Op woensdag 15 maart brengen Hart boven Hard en Vooruit middenveld en cultuursector samen om elkaar beter te leren kennen en na te denken over nieuwe verbindingen. De zin in meer samenwerking groeit, maar hoe en waartoe slaan we die bruggen in de praktijk?

dendermonde folkt, 6 en 7 mei

Op zaterdag 6 en zondag 7 mei valt er in Dendermonde heel wat te beleven in het kader van het Feest van de Folk. Je kan er op tal van plaatsen -zowel in het centrum als tijdens huiskamerconcerten - verschillende folkgroepen gratis ontdekken. Zaterdag zal de dag afgesloten worden met een Folkbal en op zondag kan je meespelen of meegenieten van de muziek van de Gezongen Mes.

PERSBERICHT vrijwilligerswerk

Naar aanleiding van een nieuw wetsvoorstel rond vrijwilligerswerk lanceerden de Verenigde Verenigingen een persbericht om aandacht te vragen voor de lacunes en probleempunten in de huidige wetgeving. Het Forum voor Amateurkunsten ondertekende mee dit bericht.

Projectoproep culturele samenwerking Duitstalige en Vlaamse Gemeenschap

Al eens gedacht aan een samenwerking met een partner uit de Duitstalige Gemeenschap in België? Minister Gatz en minister Weykmans lanceren in 2017 een beperkte projectoproep waarbij partners uit de Duitstalige en Vlaamse gemeenschap gezamenlijk projectideeën kunnen indienen. De aanvraag moet uiterlijk op 31 maart ingediend worden (in de twee talen!). Een maximale ondersteuning van 5.000 euro kan toegekend worden.

DRUKDRUKDRUK

KUNSTWERKT zet druktechnieken in de spotlights! Drukdrukdruk is een grafiekweekend met allerlei acties rond grafiek in heel Vlaanderen. Tijdens het slotweekend van de week van de Amateurkunsten: op 6 en 7 mei 2017.

Zoek naar Europese subsidies met deze toolbox

Het ondersteunende Europese beleidsinstrumentarium biedt veel mogelijkheden voor de culturele en creatieve sector. Met de toolbox EU-financiering brengt de Vlaamse Overheid de meest relevante EU-instrumentarium samen in één overzicht.

Vlaamse Cultuurprijzen worden Ultima’s op groot Cultuurfeest

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft beslist de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen te groeperen op één groot cultuurfeest. De prijzen, die voortaan de Ultima’s van de Vlaamse cultuur heten, zullen uitgereikt worden op een spraakmakend event op 13 juni in de Vooruit in Gent.

schrijfdag 2017 - de zin van je leven - Antwerpen

Op zaterdag 25 maart kan je in het Felix Pakhuis in Antwerpen naar de Schrijfdag van Creatief Schrijven. Een niet te missen hoogdag voor en door schrijvers.

ARENA Oost-Vlaanderen

Je hebt een hart voor fotografie en je zou jouw werk graag tonen aan een expert voor feedback? Dan is ARENA de geknipte gelegenheid!

ciné public

Kortfilmfestival Ciné Public biedt intussen al voor de vijfde keer een platform aan opkomend filmtalent. Afspraak in Cinema Zuid in Antwerpen op zaterdag 11 maart.

VVBAD lanceert Call for Papers - informatie aan zee 2017

Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, managementtrends of nieuwe beleidskaders: ze laten de bibliotheek- en archief­sector niet onberoerd. Innoveren is een noodzaak. Inspiratie haal je aan zee, op het congres voor de informatieprofessional op 14 en 15 september 2017 in Oostende.

digitale aanvraag participatieprojecten kansengroepen

Tot en met 1 februari 2017 kunnen organisaties een subsidieaanvraag indienen voor een participatieproject voor kansengroepen in de sectoren cultuur, jeugd of sport. Projecten kunnen ten vroegste starten op 1 juli 2017 en duren maximaal 12 maanden.

La Rue en Rose zoekt artistieke vrijwilligers

Stad Kortrijk organiseert voor de derde keer, samen met studenten van Hogeschool Vives, La Rue en Rose 2017! De organisatoren roepen artistiek talent op, om op zaterdag 11 februari 2017, met hun unieke act de straten van Kortrijk te doen opleven.

Danspiratiedag - 19 februari 2017

De Danspiratiedag geeft input, inspireert en stimuleert tot samenwerking en uitwisseling. Ze is een mix van praktijkgerichte sessies, good practices en ontmoetingen. Voor dansdocenten, choreografen, omkadering…

DE GROTE BELGISCHE DANSVITRINE - 29 APRIL 2017

Met trots presenteert Danspunt haar gloednieuwe dansfestival!

possible beginnings

‘Possible Beginnings’ is een traject van het Centrum voor Beeldexpressie waarbinnen pas afgestudeerde fotografen en mediakunstenaars uit het deeltijds kunstonderwijs en volwassenenonderwijs de kans krijgen een nieuw project uit te werken.

Photo View - inzendingen tot 31 januari 2017

Wie in zijn vrije tijd of binnen een beeldopleiding fotografeert, kan zich inschrijven met een fotoreeks met onderwerp naar eigen keuze. Een onafhankelijke jury maakt een selectie uit alle fotoreeksen op 11 februari 2017 in 't Zonneputteke in Zoersel.

close festival zoekt a capella groep

Zoek je naar een podiumkans voor jouw a capellagroep? Trek dan op 28 januari 2017 naar Leuven! Het CLOSE-festival organiseert masterclasses en workshops en biedt een podium aan tal van a capellagroepen. Wordt jouw groep gekozen om op te treden?

nieuwe tool brengt vrijwilligerswerk dichterbij

13 Vlaamse steden en gemeenten brengen het vrijwilligerswerk dichter bij hun buurt. Zij zijn de pioniers die vacatures van www.vrijwilligerswerk.be op hun eigen website zullen tonen. De bedoeling is een echt netwerk voor lokaal vrijwilligerswerk uit te bouwen met deze tool.

Refu-interim: Greentrack en vluchtelingen - 8 december - gent

Wat kunnen we als cultuursector betekenen voor de vluchtelingen in ons land en onze steden? Hoe kunnen we hen helpen integreren in onze samenleving? Greentrack Gent nodigt je op 8 december uit voor een inspiratiesessie.

Open Forumdag van het Minderhedenforum op zaterdag 10 december

Spraakmakende stemmen uit het publieke debat houden er de superdiverse samenleving tegen het licht. Wat zijn de kansen, uitdagingen en valkuilen van een samenleving waarin niet langer één cultuur dominant is, maar die bestaat uit een mozaïek van allerlei verschillende culturen?

Feest van de Folk 2017

In 2017 zal het Feest van de Folk plaatsvinden van 28 april tot en met 7 mei. Er staan nu al 99 activiteiten op het programma! We kunnen alvast verklappen dat de startdag van het Feest van de Folk zal plaatsvinden in Dendermonde (Oost-Vlaanderen) op zaterdag 6 mei.

dag van de dans 2017

Tijdens de eerste editie van de Dag van de Dans op zaterdag 23 april 2016 was in heel Vlaanderen en Brussel dans te zien en te beleven. Dansers en choreografen van verschillend pluimage palmden straten, pleinen en podia in. Noteer dus alvast in de agenda: zaterdag 29 april 2017 is de volgende Dag van de Dans!

Dreigen vzw's in een rechtschaos te belanden?

Minister van Justitie, Koen Geens, kondigde in zijn beleidsnota in 2015 het plan aan om de huidige rechtsvormen te vereenvoudigen en te verminderen. Daartoe werd een conceptnota opgesteld, met het voorstel om de vzw's volledig te liberaliseren, maar de non-profit sector werd hier niet bij betrokken. Betreurenswaardig, want er dreigen heel wat problemen te ontstaan door conflicterende regels, o.a. op vlak van vrijwilligerswetgeving of subsidiereglementering.

liaison publiek - 2 tot 14 december - leuven

Compagnie Tartaren en De FactorY organiseren de 5de editie van Liaison Publiek in het kader van het Leuvense stadsfestival 500 jaar Utopia. Liaison Publiek, het Leuvense festival van sociaal-artistiek werk, daagt kunstenaars en publiek uit om zich via hun creaties tot elkaar te verhouden.

Lokalen Helden 2017

Nu vrijdag 28 april start de 22ste Week van de Amateurkunsten met de 2de editie van Lokale Helden. Poppunt organiseert dit evenement samen met iedereen in Vlaanderen en Brussel die lokaal muzikaal talent een warm hart toedraagt. De eerste editie in 2015 zorgde voor maar liefst 1.081 optredens op zo’n 366 locaties in 137 gemeenten op één dag. Iédereen die muziek en z’n lokale scene een warm hart toedraagt kan Lokale Helden mee organiseren.

workloadmeting in de social profit en publieke sector

Efficiëntie, effectiviteit, performantie, resultaatsgerichtheid, …we kennen ze allemaal als richtingaanwijzers voor onze werking. Maar wat als het niet zo duidelijk is wanneer genoeg, genoeg is, wat de grenzen van het organisatorisch en menselijke kunnen zijn? In deze vorming verken je de valkuilen én mogelijkheden van omgaan met werkdruk en resultaatsverwachtingen.

EK poetry slam - 26 november - leuven

Het EK Poetry Slam daalt dit jaar neer in het Wagehuys in Leuven. Dit is jouw kans om 20 verschillende slammers uit heel Europa op de planken te zien. Kom stemmen en kroon die avond jouw favoriet tot publiekswinnaar!

Winterschool: aspirant zakelijk leider in de culturele sector

Wil je opklimmen in een culturele organisatie of droom je van een job als zakelijk leider? Deze functie vereist specifieke kennis en kunde. De vierdaagse winterschool van het Kunstenloket dompelt je onder in alle aspecten van de job.

Afterwork-sessie #1 - Vermarkting (8 november, Beurskafee)

CSI Flanders organiseert dit najaar drie afterwork-sessies. Op deze eerste sessie, op 8 november tussen 17u30 en 19u30 in het Beurskafee in Brussel, zetten ze samen met u graag een boom op over het begrip ‘vermarkting’.

Op de hoogte blijven ?
Schrijf je dan in op de amateurkunsten-nieuwsbrief.

FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN