FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

voorstelling resultaat cultuurcontentement

’t Is gebeurd. Meer dan 5.500 cultuurliefhebbers uit alle hoeken van Vlaanderen lieten zich uit over hun beleving, appreciatie en verwachtingen op vlak van cultuur in de eigen gemeente. De komende maanden zijn de initiatiefnemers (waaronder het Forum voor Amateurkunsten) wel even zoet met de verwerking van alle enquêtes. Op dinsdag 13 maart 2018 maken we de resultaten wereldkundig. Even benieuwd als wij? Dan verwelkomen we je graag binnenkort in Brussel. 

Aan de slag met het integratiepact - projectoproep

Het ESF-agentschap van de Vlaamse overheid lanceerde de projectoproep 426 ‘Integratiepact: projecten ter bestrijding van racisme en discriminatie en bevordering van wederzijds respect. Een aanvraag indienen kan tot 30 maart. Een infosessie is voorzien op 22 januari.

Café Partagé #3 - een eigen taal voor middenveldorganisaties?

Voelt jouw organisatie meer druk dan vroeger om haar belang, meerwaarde en impact te expliciteren? Voelt die toegenomen druk als een bedreiging voor het DNA van jouw organisatie? Of is het eerder een kans om een nieuw discours te ontwikkelen? Op welke manieren gaan jullie daarmee om en hanteren jullie een nieuwsoortige 'taal'? Klinken deze vragen herkenbaar? Kom dan op donderdag 25 januari naar Café Partagé.

vacatures projectmedewerker 'buren bij kunstenaars'

KUNSTWERKT is op zoek naar twee nieuwe collega’s die het project ‘Buren bij kunstenaars’ zullen gaan trekken. Buren bij kunstenaars is een jaarlijks en erg succesvol open-atelierweekend dat tot en met 2017 werd georganiseerd door de provincie West-Vlaanderen. Voor de continuering en de transitie van dit project zoekt KUNSTWERKT 2 (ervaren) projectmedewerkers, die zich zullen concentreren op zowel de concrete realisatie als de verdere uitbouw van het project en op de communicatie rond het project.

OPEN SALON: PRATEN MAG, AANKOMEN NIET - 19 DECEMBER - VOORUIT, GENT

#Metoo heeft er behoorlijk ingehakt, zowel bij mannen als bij vrouwen, en zeker in de cultuursector. Zit jij ook nog met veel vragen? Kunstencentrum Vooruit en cultuurmagazine rekto:verso klappen de tafeltjes open en heten je van harte welkom op een open salon over cultuur en seksisme. Er zijn geen sprekers, behalve al wie komt. Er is geen programma, behalve de vragen die jij bij inschrijving zelf op tafel
legt. Voor de pauze praten ‘women only’ en ‘men only’ elk aan hun kant van de zaal, na de pauze zijn er gemengde tafels.
Graag inschrijven met iemand van de andere sekse.

vacature deeltijds projectmanager 'De Stem van ons Geheugen' bij Koor&Stem

Zingen maakt mensen met dementie ‘wakker’, actiever en toegankelijker en appelleert op een positieve manier aan hun vermogens. De Stem van ons Geheugen geeft aan mensen met dementie opnieuw een stem en geeft inhoud aan nieuwe contacten met de omgeving. Voor de verdere ontwikkeling van het project 'De Stem van ons Geheugen' zoekt Koor&Stem een halftijdse projectmanager. Bij interesse kan je solliciteren tot 12 januari 2018.

Café Partagé #2 op 12 december - De trend van burgerparticipatie

Café Partagé is een lerend netwerk voor middenveldorganisaties, met maandelijkse sessies van twee uur waarin telkens een ander thema aan bod komt. Het is geen lezing of vorming, maar een open gesprek waarbij de vragen, bedenkingen en suggesties van de deelnemers centraal staan. Op 12 december 2017:
Burgerparticipatie zit in de lift. Zowel het aantal burgerinitiatieven als de politieke aandacht ervoor stijgt. En dat is goed nieuws, want het wijst op een blijvend sterk maatschappelijk engagement waar 'de politiek' al even niet meer naast kan en wil kijken. Maar bij middenveldorganisaties roept het ook vragen op.

Eerste Brussels Bijou gaat naar Belgisch-Congolese Nadine Baboy

In BOZAR te Brussel werd op 2 december de eerste winnaar bekendgemaakt van Brussels Bijou, de nieuwe podiumkunstenwedstrijd voor amateurkunstenaars. De keuze van de jury viel uiteindelijk op Nadine Baboy, een jonge vrouw die in België geboren is maar roots heeft in Congo.

VACATURE DIRECTEUR CENTRUM VOOR BEELDEXPRESSIE

Het Centrum voor Beeldexpressie is momenteel op zoek naar een nieuwe directeur. Als directeur krijg je de kans én de verantwoordelijkheid om de algemene, strategische leiding zowel op inhoudelijk als zakelijk-financieel vlak uit te bouwen. Je krijgt een centrale rol in het uitzetten en operationaliseren van de hierboven vermelde missie. Solliciteren kan tot 22 december 2017.

Socius zoekt een stafmedewerker (m/v)

Socius vzw, het steunpunt voor sociaal-cultureel volwassenenwerk is momenteel op zoek naar een stafmedewerker (m/v) om het team te versterken. Sollicitaties voor deze voltijdse betrekking kunnen ingediend worden tot en met vrijdag 7 december.

Ruimte delen

Vele (jonge) mensen zijn op zoek naar ruimte om hun droom waar te maken. Onder hen ook kunstenaars of creatieve ondernemers. De Ambrassade onderzocht verschillende praktijkvoorbeelden van gedeeld ruimtegebruik en werkte zo een praktische handleiding uit.

DOE MEE MET DE WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN

VERSLAG VAN DE KUNST BUITEN!-sessies

Drie locaties (Lier, Hasselt en Roeselare) en in totaal bijna 200 enthousiaste deelnemers. De KUNST BUITEN! sessies staan synoniem voor een vat vol inspiratie en actieve netwerking. Blik samen met ons terug op deze fijne sessies via onze beeldverslagen, video's en presentaties.

GDPR - de Europese verordening over gegevensbescherming

Deze Europese verordening is nu reeds van kracht, maar alle bedrijven en organisaties hebben nog tot 25 mei 2018 de tijd om zich definitief in orde te stellen met de regelgeving. Het Forum organiseert i.s.m. Scwitch een groepssessie op maat voor onze sector op woensdag 20 december 2017.

FLEXWERKPLEK

Ben jij nog op zoek naar een satelliet-werkplekje voor een dag of enkele uurtjes? Vergaderlokaal nodig? Stuur ons gauw een mailtje en we verwelkomen je met open armen bij het Forum voor Amateurkunsten.

prioriteiten beleidsbrief cultuur 2017-2018

Op vrijdag 27 oktober werden de beleidsbrieven 2017-2018 Cultuur, Media, Jeugd en Brussel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De beleidsbrieven stippelen de prioriteiten uit van minister Sven Gatz voor het komende jaar. Enkele zaken raken ook aan amateurkunsten.

open call system_d on tour in antwerpen

Ben jij zot van film? Fameus organiseert een wedstrijd voor opkomend filmtalent uit Antwerpen, geïnspireerd op het concept van SYSTEM_D, het festival voor jong opkomend filmtalent. Zend jouw film in voor de eerste editie van deze wedstrijd: videoclips, documentaires, kortfilms, gifs,... Alles kan en mag deelnemen! Inschrijven doe je voor 21 november.

MORE IS MORE

Voor de tentoonstelling ‘More is More’ maken het Centrum voor Beeldexpressie en CC Sint-Niklaas van overdaad een deugd! Daarbij dagen we jou als beeldmaker uit om voor méér te gaan. Gigantische prints, overdonderende projecties, uit de hand gelopen fotocollecties of een 3D-film over de grootste pizza te wereld, alles kan, zolang je maar met foto, film of mediakunst jouw invulling geeft aan het thema. Inzenden kan t.e.m. 17 december, de expo zelf is gepland voor maart 2018.

ZOOM - 25 NOVEMBER - 3 LOCATIES IN ANTWERPEN

Iedereen die geïnteresseerd is in fotografie moet op 25 november bij ZOOM zijn. Dit jaar is het aanbod van deze themadag rond fotografie breder dan ooit! Topfotografen als Nick Hannes, Karin Borghouts, Bart Heirweg en Eva Vermandel komen vertellen over hun werk, en verder zijn er tal van praktische lezingen, workshops en feedbackmomenten.

Europees Kampioenschap Poetry Slam

Verwacht je tijdens het EK Slam Poetry aan een zondvloed van woorden, als mokerende boks slagen en venijnige wespensteken. Jij stemt wie er naar de volgende ronde gaat en beslist wie de titel van Europees Kampioen 2017 krijgt. Kom je favoriete kandidaat naar de overwinning schreeuwen, klappen en fluiten.
23 Slammers uit 21 Europese landen.
Europe’s finest. Mis ze niet!

Danspunt organiseert eerste Dansketting

Brussels Bijou: prijsuitreiking op 2 december in Bozar

ONTBIJTSESSIE: JONGERENCULTUURCOMMUNICATIE

Via welke kanalen en met welke boodschap spreek je jongeren aan? Waarop moet je letten als je met jouw communicatie jongeren wil triggeren? De medewerkers van BILL vroegen het aan dé experts bij uitstek: de jongeren zelf! Hun ideeën en input zijn het ideale startpunt voor innovatie in het veld en vormen de basis voor deze niet te missen ontbijtsessies.

Ga aan de slag met jouw Lokale Helden!

STATUUT VRIJETIJDSWERK - OF VERENIGINGSWERK: STAND VAN ZAKEN

De federale regering werkt, zoals opgenomen in het Zomerakkoord verder aan de uitwerking van een statuut vrijetijds- of verenigingswerk tegen januari 2018. Zo legde de regering-Michel vast dat werknemers die minimum 4/5 werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden in de non-profitsector tot 500 euro onbelast per maand kunnen bijverdienen. Ook voor de amateurkunstensector zal dit de nodige kansen opleveren.

De Grote Belgische Dansvitrine is terug!

Ook in 2018 organiseert Danspunt De Grote Belgische Dansvitrine. Dat is: podiumervaring opdoen, kennismaken met ontelbaar veel dansstijlen, coaching, en heel veel meer. Maar het is vooral dé kans die je moet grijpen als je jouw voorstelling wil etaleren voor een volle, grote zaal. Inschrijven voor 27 november via www.dansvitrine.be.

PUNCH - 11 NOVEMBER TOT  2 DECEMBER 2017 - AARSCHOT, HEIST-OP-DEN-BERG EN GENT

PUNCH: dat zijn workshops, infosessies en feedbacksessies, in een pittige mix. Wie beeldend werk maakt, kan feedback krijgen op zijn of haar werk. Maar evengoed krijg je tips over hoe je helder schrijft over je werk. De inspiratiedagen in Heist-op-den-berg, Aarschot en Gent geven een duwtje in de rug bij je creatief proces. Iedereen die beeldende kunst maakt, is welkom.

nieuw seizoen STOEMP brusselse cafeconcerten

Ben je Brusselaar, pendelaar, student of toerist? Tussen 6 september en 7 november kan je in Brussel weer gepermitteerd op café onder het mom van ‘nieuw talent ontdekken’. Van indierock over elektronica, van een jazz-electronica- combo tot Brussels hiphoptalent: er is voor elk wat wils!  Maar Stoemp! wijkt dit seizoen ook uit naar Aalst, voor een unieke uitwisseling in samenwerking met het Aalsterse jeugdplatform Biensoigné en het Brusselse Lowkey Radio.

poppunt sessions - 16 tot 29 november

Tussen 16 en 29 november slaan Poppunt, Muziekodroom, AB, Muziekcentrum Trix en Het Depot de handen in elkaar voor de Poppunt Sessions: vier inspirerende sessies over muziek (maken) in Hasselt, Brussel, Antwerpen en Leuven. Onder het motto “Music InsideOut” delen o.a. Sonic Youth-held Thurston Moore, Battles-drumlegende John Stanier, 4AD’s Head of A&R Ed Horrox, Björks producer Valgeir Sigurðsson en hiphop-boegbeelden Oddisee, Coely en LeFtO hun knowhow over muziek maken, en alles wat daar vandaag de dag bij komt kijken.

de jazz-academie is terug!

De Jazz-academie van Muziekmozaïek is een jaarlijkse reeks van tien lessen waarin de studenten de kans krijgen om onder professionele begeleiding de (basis)kneepjes van het musiceren binnen de jazz aangeleerd krijgen. Vanaf dit jaar biedt Muziekmozaïek ook officieel bandbegeleiding aan. Bands worden daarbij begeleid door een producer/muzikant, die hen helpt hun sound te verfijnen.

gezondheid verdraagt geen uitstel - campagne ikv WErelddag verzet tegen armoede

17 oktober is Werelddag van Verzet tegen Armoede en dan komen de 59 verenigingen waar armen het woord nemen binnen het Netwerk tegen Armoede massaal naar buiten met lokale acties over heel Vlaanderen en Brussel. Centraal thema dit jaar is Gezondheid verdraagt geen uitstel. Daarmee willen we de aandacht vestigen op de diepe gezondheidskloof tussen mensen in armoede en de rest van de samenleving.

Zet mee je schouders onder OPENDOEK!

Ben je gepassioneerd? Hou je van gekke ideeën, maar handel je toch weloverwogen?
OPENDOEK houdt ervan om mensen te ondersteunen, helpen, adviseren, inspireren en verbinden. OPENDOEK wil weten wat er in de wereld gebeurt en opduikt en, of ze daar mee aan de slag kan.
Omdat we OPENDOEK, dé organisatie voor amateurtheater in Vlaanderen en Brussel zijn, doen we dat met theater. (www.opendoek.be)
Voel je het al kriebelen? Dan moet je verder zeker lezen, want dan ben jij misschien onze nieuwe vrijwilliger.

making movies 2018 - stuur jouw kortfilm in!

Iedereen tussen 6 en 14 jaar die alleen, in groep of met de klas een film gemaakt heeft, kan die tot eind november inzenden voor de Making Movies editie 2018!

Transitiereglement voor subsidieaanvragen voor culturele projecten met een regionale uitstraling

Subsidieaanvragen binnen het transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling kunnen worden ingediend via de online applicatie KIOSK van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. De eerste deadline voor de indiening van projectvoorstellen was 1 oktober 2017, de volgende oproep loopt tot 1 april 2018.

Open call ENTER festival - participatieve kunstpraktijken en divers talent gezocht

ENTER is een multidisciplinair kunstenfestival dat focust op participatieve kunstpraktijken. De vierde editie van het ENTER festival vindt plaats in het Brussels gewest van 26 tot en met 29 april 2018. Voor het festival is men op zoek naar artistieke producties die beantwoorden aan volgende criteria: aansturing door kunstenaar(s), betrokkenheid van burgers in het maakproces (kan op diverse niveaus) en de productie is gecreëerd in 2016 of recenter. Daarnaast biedt het festival een plek aan (jong) Brussels talent dat nog te weinig te zien was op Brusselse podia. We zoeken prille en ontwikkelende creaties van autonome Brusselse kunstenaars die hun eerste stappen zetten in het professionele kunstenveld.

VOCATIO BEURS voor jouw levensproject?

Al 54 jaar steunt de stichting VOCATIO jaarlijks 15 jonge en gepassioneerde talenten met een gebrek aan financiële middelen voor de ontwikkeling van hun roeping. Jongeren tussen 18 en 29 jaar kunnen nog tot 30 oktober

Op de hoogte blijven ?
Schrijf je dan in op de amateurkunsten-nieuwsbrief.

FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN