KUNST BUITEN! – sessies - LIER
Inspiratie en toetsstenen voor een straf lokaal beleid voor kunst in de vrije tijd
Lokaal talent treedt dit najaar op de voorgrond!
 Onder de noemer KUNST BUITEN! brengen we straffe, lokale beleids- en praktijkvoorbeelden, tips & formats van experten uit verschillende kunstdisciplines én 10 toetsstenen waarmee we lokale politici willen kietelen naar aanleiding van de verkiezingen in 2018. 
Want ze zijn met 2 miljoen, die artistieke Brusselaars en Vlamingen, en ze worden graag gesoigneerd. Wees erbij in Lier!

Waar?

We ontvangen je graag in CC Vredeberg (Vredebergstraat 12-14, Lier) in het hart van de stad.
Parkeerroute

Wanneer?

Dinsdag 17 oktober 2017
Je kunt aansluiten tussen 13:30u & 14u of tussen 16:30u & 17:30u.

inschrijven

Programma

13:30u
Warm onthaal met koffie & thee

14u
start KUNST BUITEN!

Soe Nsuki onderhoudt je op weergaloze wijze over de waarde van zelf kunst maken en de identiteit van de amateurkunsten(aar).

Broeihaard Kunstenfestival was een kunstenfestival van, voor en door jongeren in Lier in april 2017. Het bood een platform voor jonge kunstenaars en een inspirerende omgeving voor lokaal talent, met stevige steun vanuit de artistieke werking van jeugdhuis De Moeve en met een link naar Lokale Helden en Week van de Amateurkunsten 2017.

15-16.15u
TAFELGESPREKKEN met een flinke knipoog naar het thema KUNST BUITEN!

Tijdens deze tafelgesprekken leer je een lokale Lierse prakijk kennen van zij die er heel concreet bij betrokken waren, of maak je kennis met de landelijke amateurkunstenorganisaties, die je maar wat graag hun aanbod en formats voorstellen, voor de WAK 2018 of daarbuiten. 


Kies drie tafelgesprekken uit. Elke sessie duurt 20 minuten, en je kunt twee keer doorschuiven. Inschrijven vooraf is niet nodig. Je kiest de dag zelf welke sessies je bijwoont.

Project Wildernis - Ehren Verrelst

Jeugdhuis De Moeve stelt vast dat het engagement van jongeren in hun vrije tijd steeds meer onder druk komt te staan. Ze willen geen langdurige engagementen meer aangaan, de fysieke ruimte van een jeugdhuis blijkt niet steeds even aantrekkelijk, digitale ontmoeting wordt vanzelfsprekend en jongeren zijn op zoek naar unieke ervaringen. Zowel vanuit jeugdhuis De Moeve als vanuit het artistiek project Artafact wordt hierop met uiteenlopende initiatieven ingespeeld en geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van engagement, een andere aanpak en een frisse élan.

UNDER CONSTRUCTION – Roxanne Cox

Jeugdig concept met tijdelijke constructies in de openbare ruimte. Burning Man in Lier!

Lier Up – Joachim Lambrechts

In 2016 duiken graffitiwalls op her en der in de stad. De Lierse graffitikunstenaar Joachim is de bezieler van het project Lier UP. Hij vindt de tijd rijp om zijn geboortestad een urban UPgrade te geven. Samen met collega-graffitiwriters maakt hij grote muurschilderingen die op een of andere manier verwijzen naar de Lierse cultuur.

Liers cultuurcentrum & Het Grote Gelijk - Dieter Sermeus

Het Lierse cultuurcentrum biedt volop kansen aan (toneel)verenigingen om met het Cultuurcentrum samen aan de slag te gaan. Maar niet enkel ín het Cultuurcentrum is er plek, ook locatietheater & residenties zijn mogelijk. Theatergroep Het Grote Gelijk is getuige. Benieuwd hoe ze het aanpakken?

Gebermte – Bart Pluym

Tijdens de Week van de Amateurkunsten 2017 passeerde een kleine parade cultuur, kunst en natuur over de oude spoorwegbermen van Mortsel. Gebermte is een experiment dat inwoners en bezoekers van Mortsel wil betrekken bij de herwaardering van de spoorwegbermen en dat de gebruiksmogelijkheden als verbindende publieke ruimte ervan aftast.

Lokale Helden - Poppunt

De tweede editie van Lokale Helden op 28 april 2017 was weer amazeballs. Meer dan 1.000 artiesten stonden geprogrammeerd op zo'n 460 podia in maar liefst 190 gemeenten! Voel je de vonk om zelf met Lokale Helden aan de slag te gaan? Goed nieuws: de volgende editie gaat door op vrijdag 27 april 2018 en iédereen kan mee organiseren.

Dansketting & danskaravaan – Danspunt

Als de rattenvanger van Hamelen trekken dansers en muzikanten een spoor door straat en over plein. Een prachtig concept van Danspunt voor de WAK 2018.

Aan de slag met koor en zingen – Koor & Stem

Koor en Stem draagt diversiteit & inclusie hoog in het vaandel. De Stem van mijn Geheugen (zingen met mensen met dementie) & Sing Me In (zingen met nieuwkomers) zijn maar enkele voorbeelden van wat allemaal mogelijk is met koren & zingen. Koor & Stem trekt een stevig blik mogelijkheden voor je open.

Scherpe pennen alert - Creatief Schrijven

Het hoeft niet altijd muziek te zijn…Benieuwd naar welk soort heerlijke zaken mogelijk zijn met woord en schrijven tijdens de Week van de Amateurkunsten of op andere momenten? Laat je hoofd op hol brengen door de tips van Creatief Schrijven.

Vrijetijdstheater - Opendoek - Imke Vannuffelen

Zoek je een partner om het vrijetijdstheater in je gemeente te ondersteunen? Artistieke vernieuwing nodig? Zoek niet verder, Opendoek staat je bij met raad en daad.

Zin in beeldende kunst – KUNSTWERKT

Nood aan verfrissende concepten & inspiratie voor beeldende kunst in jouw stad of gemeente? Maakt dan kennis met Drawing Days, Vitrine, PUNCH & 360° van KUNSTWERKT.

De muzikale mens & Vlamo-award – Vlamo

Fanfares, harmonieën en brassbands, maar ook murga’s, strijkensembles…ze zijn niet weg te denken uit het lokale artistieke verenigingsleven. Verschillende stijlen, bezettingen, doelgroepen, instrumenten en klankkleuren staan voor evenveel producties, concerten, shows, vormen en initiatieven. Hoe kun je hen het beste ondersteunen, en waarop kunnen ze rekenen bij Vlamo? Jaarlijks ondersteunt Vlamo creatieve en artistieke initiatieven met een blijvende impact op de omgeving met de Vlamo award. Maak kennis met de voorwaarden en straffe voorbeelden.

16.15-17.15u
RANDPROGRAMMA met artistieke interventies, netwerkmoment & drankje/hapje

Dit is je kans om na te praten met de sprekers, collega’s te ontmoeten, vragen te stellen over de WAK 2018, een mini-scan voor jouw stad/gemeente te maken, lokale artiesten aan het werk te zien, en natuurlijk om te genieten van een hapje en een drankje. Kom je net aan voor het avondprogramma, of rond je hier de namiddag af? Meer dan welkom! 


Let op: wil je mee-eten, duid dit programma-onderdeel dan zeker aan bij je inschrijving.

17:30u
TIEN TOETSSTENEN voor de verkiezingen 2018

We presenteren de 10 toetstenen als stevige kieteling voor lokale beleidsmakers om kunst in de vrije tijd hoog op de agenda te houden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Ivo Andries is schepen van cultuur in Lier en licht het amateurkunstenbeleid in Lier toe.

18-19:15u
TAFELGESPREKKEN over inspirerend lokaal beleid & tien toetsstenen

Maak kennis met de beleidsinstrumenten en aanpak van andere steden en gemeenten, leer hoe je jouw amateurkunstenbeleid verder vorm kunt geven voor oa. beeldende kunsten, dans, theater en pop/rock, in samenwerking met de landelijke amateurkunstenorganiaties. Stel je vragen en discussier mee over de tien toetsstenen. 

Openingsevent Stadsmuseum Lier – Griet Van Opstal


In 2018 opent het vernieuwde stadsmuseum Lier (fusie van verschillende musea) met een artistiek event. Hoe geef je lokaal talent een kans tijdens een stadsbreed event?

Lierische kunsten – Gio De Weerdt

De Lierse academies SASK & SAMWD werken vaak samen, voor én achter de schermen. Met Lierische Kunsten bieden ze een podium aan lokaal talent, met in 2017 meer dan 100 performances op 15 podia.

#8511 Mortsel Maakt

Onderzoek toont aan dat 1 op 3 Vlamingen & Brusselaars beoefenen kunst in hun vrije tijd. Meer hadden ze in Mortsel niet nodig om hun WAK-event ‘#8511 Mortsel Maakt’ (Mortsel telt 25.533 inwoners) uit te werken. Een nooit geziene artistieke weelde vond een ruim publiek.

STUKWERK

Met deze driejarige opleiding kun je als afgestudeerde van het DKO, of als amateurspeler een regieopleiding volgen om vervolgens zelf aan de slag te gaan. In nauwe samenwerking met het cultuurcentrum krijgen de derdejaars de kans hun talent te testen in de schouwburg.

Kraakcollectief – An-Sofie Gysemans

Een collectief van jongeren tussen 16 en 26 jaar met gevarieerde culturele interesses gaat op prospectie naar podiumvoorstellingen in heel Vlaanderen. Ze brengen verslag uit aan het Lierse cultuurcentrum én geven feedback aan de organisator van de voorstelling vanuit hun unieke jonge blik, het zgn. “kraakrelaas”. Daarbovenop krijgt het collectief carte-blanche om twee avonden in het cultuurcentrum te programmeren.

Lokale Helden - Poppunt

De tweede editie van Lokale Helden op 28 april 2017 was weer amazeballs. Meer dan 1.000 artiesten stonden geprogrammeerd op zo'n 460 podia in maar liefst 190 gemeenten! Voel je de vonk om zelf met Lokale Helden aan de slag te gaan? Goed nieuws: de volgende editie gaat door op vrijdag 27 april 2018 en iédereen kan mee organiseren.

Dansketting & danskaravaan – Danspunt

Als de rattenvanger van Hamelen trekken dansers en muzikanten een spoor door straat en over plein. Een prachtig concept van Danspunt voor de WAK 2018.

Aan de slag met koor en zingen – Koor & Stem

Koor en Stem draagt diversiteit & inclusie hoog in het vaandel. De Stem van mijn Geheugen (zingen met mensen met dementie) &s; Sing Me In (zingen met nieuwkomers) zijn maar enkele voorbeelden van wat allemaal mogelijk is met koren & zingen. Koor & Stem trekt een stevig blik mogelijkheden voor je open.

Scherpe pennen alert - Creatief Schrijven

Het hoeft niet altijd muziek te zijn…Benieuwd naar welk soort heerlijke zaken mogelijk zijn met woord en schrijven tijdens de Week van de Amateurkunsten of op andere momenten? Laat je hoofd op hol brengen door de tips van Creatief Schrijven.

Vrijetijdstheater - Opendoek

Zoek je een partner om het vrijetijdstheater in je gemeente te ondersteunen? Artistieke vernieuwing nodig? Zoek niet verder, Opendoek staat je bij met raad en daad. The Pigeon Project is alsvast een mooi jongerenproject van JongDoek ism. Cultuurcentrum Lier & jeugdhuis De Moeve.

Zin in beeldende kunst – KUNSTWERKT

Nood aan verfrissende concepten & inspiratie voor beeldende kunst in jouw stad of gemeente? Maakt dan kennis met Drawing Days, Vitrine, PUNCH & 360° van KUNSTWERKT.

19:00-20u
RANDPROGRAMMA met artistieke interventies, netwerkmoment & drankje/hapje

Dit is je kans om na te praten met de sprekers & collegabeleidsmakers, vragen te stellen over hoe we je verder inspireren bij de lokale verkiezingen, lokale artiesten aan het werk te zien, …
Let op: blijf je voor een drankje, duid dit dan zeker aan bij je inschrijving.

Praktisch

Kies de programmaonderdelen die je wilt bijwonen en plan je dag. Kom bijvoorbeeld voor het namiddagprogramma en blijf napraten tijdens het randprogramma, of kom aan tijdens het randprogramma en woon het avondprogramma bij. Of blijf gewoon de hele dag, dat vinden we heel fijn! Naar welke praktijkverhalen of invalshoeken voor je lokaal beleid je luistert, en met welke organisatie je een gesprek aanknoopt, dat kies je gewoon de dag zelf.

De plaatsen zijn beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap.

De sessie is helemaal gratis, maar registratie is verplicht. Kun je er toch niet bij zijn, laat dit dan één week vooraf weten, zoniet zijn we genoodzaakt een no show fee van 20 euro in rekening te brengen.

Volg de KUNST BUITEN!-sessie via Facebook. Neem regelmatig een kijkje, er komen voortdurend namen en projecten bij… Tag je berichten met #kunstbuiten en #WAK2018.

Tip

Kom naar een sessie met de schepen van cultuur, gemeenteraadsleden, cultuurprofessionals, jeugddienst, jeugdhuis, academie, cultuurraad: KUNST BUITEN! biedt heel wat invalshoeken, advies van experten, praktische tips & verse praktijkverhalen uit andere steden & gemeenten en zet je mee op weg om van kunst in de vrije tijd een aandachtspunt te maken bij de lokale verkiezingen van oktober 2018!