KUNST BUITEN! – sessies
Inspiratie en toetsstenen voor een straf lokaal beleid voor kunst in de vrije tijd
Lokaal talent treedt dit najaar op de voorgrond!

Onder de noemer KUNST BUITEN! brengen we straffe, lokale beleids- en praktijkvoorbeelden, tips & formats van experten uit verschillende kunstdisciplines én 10 toetsstenen waarmee we lokale politici willen kietelen naar aanleiding van de verkiezingen in 2018. Want ze zijn met 2 miljoen, die artistieke Brusselaars en Vlamingen, en ze worden graag gesoigneerd. Wees erbij!


KUNST BUITEN !?

KUNST BUITEN! is niet toevallig ook het thema van de Week van de Amateurkunsten 2018. Het gaat over kunst in de publieke ruimte, naar buiten komen met je kunst, deelnemen aan kunst, maar ook over de plaats van kunst binnen het (lokale) cultuurbeleid en binnen onze samenleving. En je kunt altijd buiten de lijntjes kleuren...

LOKALE PRAKTIJK & BELEID

Steden en gemeenten gaan heel concreet aan de slag met kunst in de vrije tijd. Ze geven kansen, bieden een podium, zoeken de dialoog met het publiek, faciliteren samenwerking en bieden ondersteuning. Leer de projecten en beleidsvisie van de gaststeden kennen en leer uit hun ervaringen.

LOKALE VERKIEZINGEN?

In 2018 kiezen we met z’n allen een (nieuw) gemeentebestuur. Ook talentontwikkeling, kunsteducatie, culturele ontplooiing en de verbindende kracht van kunst verdienen hierin een plaats. Omdat ze, letterlijk en figuurlijk, bijdragen tot een vitale en dynamische samenleving. Wil je creativiteit aanmoedigen, dan zijn kansen op verdere talentontwikkeling cruciaal. Zonder stevige fundamenten, geen fraai bouwwerk. Voor een uitgebalanceerde kweekvijver voor talent speelt de lokale overheid een belangrijke rol; ook in de toekomst.

DOELGROEP

Cultuurprofessionals van vrijetijds- of cultuurdiensten, cultuurcentra, bibliotheken, musea, jeugddienst, academies, scholen… Vrijwilligers uit kunstverenigingen, cultuurraden, galerijen, artistieke duizendpoten & verenigingen,…Gemeenteraadsleden, schepenen van cultuur en toekomstige mandatarissen: kortom iedereen met een hart voor kunst.
DRIE SESSIES, DRIE LOCATIES, EEN CONCEPT

We zijn te gast in Lier, Hasselt en Roeselare, zo is er altijd een sessie bij jou in de buurt. Het concept is op de drie locaties hetzelfde, maar de praktijkvoorbeelden anders: deze vullen we immers in samenwerking met de gaststad in.

Binnen het programma zijn heel wat keuzemogelijkheden, zodat je jouw eigen parcours kunt samenstellen. In de namiddag focussen we op de praktijk en de Week van de Amateurkunsten. Via tafelgesprekken maak je kennis met lokale ervaringen en met het aanbod & formats van de erkende amateurkunstenorganisaties. Rode draad is het thema KUNST BUITEN!.

In de vooravond presenteren we de tien toetsstenen voor het lokale beleid/lokale verkiezingen, maak je kennis met de beleidsinstrumenten en aanpak van de gaststad en leer hoe je jou amateurkunstenbeleid verder vorm kunt geven voor oa. beeldende kunsten, dans en muziek. Rode draad zijn tien toetsstenen bij het benoemen van de noden van kunstbeoefenaars, en om straffe formules bedenken voor een sterk en gedragen amateurkunstenbeleid in jouw gemeente. Ontdek, ga in gesprek en discussieer mee.

Tussendoor is er een randprogramma met lokale kunstenaars, mogelijkheid tot informele gesprekken, infostanden en een hapje en drankje.

PRAKTISCH

Deelname is gratis, inschrijven verplicht. Kies je sessie en schrijf tijdig in, het aantal plaatsen per sessie is beperkt.