FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

Lokale Helden wint Vlaamse Cultuurprijs Amateurkunsten 2014

Minister van Cultuur Sven Gatz reikte op 1 oktober de 4de Vlaamse Cultuurprijs Amateurkunsten uit aan Lokale Helden van Poppunt. Met het eenvoudige idee om een vrij podium op massaschaal uit te bouwen, boekte Poppunt een gigantisch succes: op 30 april 2015 stonden 800 artiesten in meer dan 137 gemeentes garant voor meer dan 1000 optredens! Poppunt draagt de prijs dan ook op aan alle lokale organisatoren, muzikanten en vrijwilligers, de échte Lokale Helden.

In het kader van de Week van de Amateurkunsten had Poppunt het plan opgevat om op 30 april 2015 op zo veel mogelijk plaatsen in Vlaanderen en Brussel plaatselijke bands, muzikanten en dj’s een podium te geven. Met dit briljante idee was 'Lokale Helden' geboren en zouden er uiteindelijk een paar duizend amateurmuzikanten en –organisatoren bereikt worden.


De jury loofde Poppunt voor de zeer ruime gedragenheid van Lokale Helden binnen de brede Vlaamse muziekscène. Met deze cultuurprijs wil de jury zowel Poppunt in de bloemetjes zetten voor het briljante idee, de efficiënte ondersteuning en de effectieve campagne, waardoor Lokale Helden op korte termijn een begrip werd in Vlaanderen. Het volledige motivatieverslag van de jury kan je hiernaast downloaden. 


Poppunt organiseerde al die optredens uiteraard niet zelf, maar deed een oproep aan plaatselijke organisatoren, jeugdbewegingen, academies, verenigingen, cultuurcentra, jeugdhuizen, cultuurdiensten of particulieren om zo veel mogelijk artiesten het podium op te krijgen. En dat podium mocht echt overal staan: concertzalen, jeugdhuizen, café’s, sportclubs, het marktplein, muziekscholen, lokalen van de jeugdbeweging tot zelfs huiskamers. 


De honderden muzikanten, organisatoren en vrijwilligers maakten van dit project een onverwacht succes en tonen aan dat pop, rock, dance, hiphop, metal en alle talloze aanverwante genres vitaler, creatiever en sterker staan dan ooit tevoren.


Save the date


Uit de evaluatie van Poppunt na de eerste editie, bleek dat 100 % van alle organisatoren en artiesten wil dat het project herhaald wordt! Poppunt organiseert de volgende editie in 2017, op vrijdag 28 april. Save the date! 


Wil je graag het persbericht nalezen van de Vlaamse Overheid, surf dan naar de webserver


Er werd ook een fimpje gemaakt van de laureaat, dat kan je bekijken via het YouTube-kanaal van de Cultuurprijzen Vlaanderen


Foto © Frederik Sadones

FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN