FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

Belgisch Kampioenschap Poetry Slam

6 Vlaamse en 6 Waalse kandidaten strijden op 15 november in Muntpunt, Brussel om de titel van Belgisch Kampioen en een ticket naar het EK Poetry Slam in Zweden.

“Een boksmatch met woorden”, dat is hoe je een Poetry Slam het best kunt omschrijven. Het genre wint in ons land aan populariteit. Creatief Schrijven vzw gaat dit jaar opnieuw op zoek naar de beste slammer tijdens het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. O.a. Bert Kruismans en de Brusselse acteur Mounir Ait-Hamou zetelen in de jury. Chantal De Smedt, presentatrice bij FM Brussel, leidt de wedstrijd tweetalig in goede banen. De toeschouwers beslissen wie er de publieksprijs in de wacht sleept.


Om de twee jaar coördineert Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. “Slamscenes en open mics zijn echt een artistieke uitlaatklep voor veel jongeren. Ze verkondigen op een zeer open en vaak bijzonder literaire manier hun mening en het is frappant hoe aandachtig er naar elkaar wordt geluisterd,” zegt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw. Daarom vindt de organisatie het belangrijk om net die jongeren doorgroeikansen te bieden via het Belgisch Kampioenschap. “Bovendien verwachten uitgevers anno 2014 ook dat hun auteurs vlot hun eigen teksten kunnen brengen. Slam Poetry helpt zeker om de competentie podiumperformance te versterken.”


Op 15 november om 16 uur treden 6 Vlaamse en 6 Waalse winnaars van voorrondes in Antwerpen, Leuven, Gent en Luik aan op het podium van het Brusselse Muntpunt, dat zijn schouders mee onder het project zet. Carmien Michels, Bardthesque Jaques,Sascha Reunes, Simon Den Haerynck, Kevin Amse en Charlotte Van den Broeck zijn de Vlaamse finalisten. De Waalse kandidaten zijn bekend vanaf 12 november. Onder leiding van presentatrice Chantal De Smedt beslissen de juryleden, onder wie Bert Kruismans en Mounir Ait-Hamou, wie de Belgische titel wint. De toeschouwers stemmen mee wie er naar de volgende ronde gaat en bepalen wie de Publieksprijs BK Poetry Slam 2014 krijgt. Tussendoor verzacht een DJ de knock-outs met straffe beats.


De winnaar van het Belgisch Kampioenschap treedt eind november aan op het Europees Kampioenschap in Malmö, Zweden. De vorige twee edities van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam werden overtuigd gewonnen door Brusselaar Youness Mernissi. De Antwerpse Sascha Reunes won in 2012 de publieksprijs. Beide slammers werden o.a. uitgenodigd op een poëziefestival in Cuba.


Praktisch


Belgisch Kampioenschap op zaterdag 15 november, om 16u.


Locatie: Muntpunt, Munt 6, Brussel.


Komen supporteren is gratis.

FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN