FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

COBRA’S CLASSIC BATTLE wil Vlaanderen laten zingen

Cultuurwebsite Cobra.be en de Vlaamse koepelorganisatie ‘Koor&Stem’ willen Vlaanderen laten zingen. De Koningin Elisabethwedstrijd gaat dit jaar over zang. Daarom is ‘Cobra’s Classic Battle’ dit jaar voorbehouden voor koren.

Jeugdkoren, gemengde koren of exclusief vrouwen- en mannenkoren, brandweerkoren, Afrikaanse of Slavische koren, gelegenheidskoren, … allemaal kunnen ze deelnemen aan ‘Cobra’s Classic Battle voor Koren’, zolang ze maar uit minstens twaalf zangers bestaan.


 De opdracht is eenvoudig: zing samen een lied, maak er een filmpje van en post het op www.cobra.be. Zingen mag één- of meerstemmig, al dan niet begeleid door een klavier. Koren kunnen hun filmpjes opladen van woensdag 23 april tot maandag 26 mei. In die periode kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete filmpje. Uit de tien populairste filmpjes kiest een driekoppige jury de winnaar. 


 De jury


De driekoppige jury van Cobra’s Classic Battle is een mooie mix van muzikaal talent, enthousiasme en ervaring. Weerman en juryvoorzitter Frank Deboosere zong als kind in het Mechelse Onze-Lieve-Vrouwkoor. Nu zingt hij enkel nog onder de douche, maar zijn enthousiasme voor zang en koren is even groot gebleven. Frank wordt bijgestaan door twee professionele klassieke zangstemmen: Noémie Schellens en Thomas Blondelle.


Noémie Schellens was tot voor kort de stadssopraan van Leuven en is ook bekend als actrice in ‘De Zuidflank’ (VTM) en de videoclip ‘You and Me (In My Pocket)‘ van Milow. Als soliste zingt ze zowel het licht-lyrische operarepertoire als oratoria.


Thomas Blondelle won drie jaar geleden de Tweede Prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang. Dat is de beste prestatie ooit voor een Belg in het concours. Blondelle bouwt als tenor vooral  in Duitsland aan een carrière in de opera.


De Prijzen


De winnaar van ‘Cobra’s Classic Battle voor Koren’ wordt bekendgemaakt op dinsdag 27 mei. Het winnende koor mag met maximum twintig personen naar het laureatenconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd, op 20 juni 2014 in de Vlaamse Opera. De winnaar krijgt ook een podium tijdens de seizoenstart van Bozar, in een organisatie van Koor&Stem,  op 14 september in Bozar, én een video-opname van het ingestuurde lied, gemaakt door Cobra.be.


De voorbije edities van Cobra’s Classic Battle


Cobra.be organiseert ‘Cobra’s Classic Battle’ al voor het derde jaar op rij. In de eerste twee edities gingen we op zoek naar jong muzikaal talent van zes tot zeventien jaar. Actrice Lien Van de Kelder nam toen met volle overtuiging het meterschap van de actie op zich.


In 2012 won de tienjarige violist Kasper de wedstrijd. In 2013 kroonde Lien de twaalfjarige pianist Brecht tot winnaar.  

FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN