FORUM   VOOR
AMATEURKUNSTEN

Compagnie Tartaren wint Vlaamse Cultuurprijs Amateurkunsten 2012-2013

Tijdens het openingsevent van de Week van de Amateurkunsten 2014 in CC De Grote Post in Oostende reikte minister Schauvliege de Vlaamse Cultuurprijs Amateurkunsten uit aan Compagnie Tartaren uit Leuven.
En de winnaar is....Compagnie Tartaren


De wortels van Compagnie Tartaren liggen in de werking van buurthuis ’t Lampeke in de Ridderbuurt, een volkse wijk in het Noordwesten van Leuven, dichtbij de kanaalzone. Daar begon men begin jaren tachtig toneel te spelen onder de naam De Smoelentrekkers. Enkele jaren geleden vervelde de organisatie tot Compagnie Tartaren, een buurtgericht sociaal-artistiek theatergezelschap.


Compagnie Tartaren geeft een eigen stem aan mensen die anders weinig of geen kansen krijgen. Dit geldt zowel voor de spelers en medewerkers als voor het publiek. Het gezelschap streeft naar een artistiek hoogstaand product. Zo wil het op haar manier een barst slaan in de vicieuze cirkel van de kansarmoede. Enerzijds geeft het succesverhaal op het podium de speler zijn menselijke waardigheid terug. Anderzijds gaat de speler met het publiek een relatie aan op voet van gelijkwaardigheid, binnen een gemeenschappelijke artistieke beleving.


Compagnie Tartaren wil niet enkel sociaal bewogen theater maken, maar hoogstaand sociaal bewogen theater. Ze hanteert daarvoor een sterk uitgewerkte artistieke visie en methodiek, waarin het artistieke en het sociale naadloos in elkaar overlopen. De compagnie denkt niet in termen van gebreken, maar van waarachtigheid. Die waarachtigheid overstijgt de discussie over perfectie en imperfectie: natuurlijk is het niet perfect, het is echt. Zo vervaagt de grens tussen binnen- en buitenwereld, tussen acteurs en publiek. Compagnie Tartaren heeft het zelf over een ‘gezamenlijk ritueel’.


Artistiek coördinator Wim Oris kan rekenen op de medewerking van professionele regisseurs en schrijvers, maar het zijn vooral de tientallen acteurs en vrijwilligers die de werking dragen. Compagnie Tartaren noemt hen ‘compagnons’: reisgezellen, mede-eigenaars van het avontuur. Ook hier vervagen weer grenzen: die tussen artiest, sociaal werker en lid van de doelgroep. Bewonderenswaardig, zo noemt de jury de vernieuwende manier waarop begrippen als ‘amateurkunst’ en ‘sociaalartistiek’ ingevuld worden. Met de Vlaamse Cultuurprijs wil ze de Compagnie Tartaren en de vele compagnons extra in de spotlights zetten. 


De jury


De juryleden van deze editie van de Vlaamse Cultuurprijs Amateurkunsten waren Rutger Nuyts (voorzitter), Dirk De Corte, Karel Hermans, Kris Lemmens, Stefan Perceval, Frauke Seynnaeve, Anja Van Roy, Bart Van Put (secretaris).


De Cultuurprijzen 2012-2013 zijn een blijk van erkenning voor organisaties of personen die het afgelopen jaar een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan het cultuurleven in Vlaanderen. De laureaten worden aangeduid door een jury, samengesteld door de Vlaamse minister van Cultuur. Aan elke prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.

FORUM
Abrahamstraat 13 9000 Gent
T 09/235 40 00  
VOOR
AMATEURKUNSTEN